JÍDELNÍ LÍSTKY NA MĚSÍC ČERVEN 2025
JÍDELNÍ LÍSTKY NA MĚSÍC ČERVEN 2025
Polévka čočková
Polévka krémová pórková
(porce pro dospělého a dětská porce)
(porce pro dospělého a dětská porce)
Polévka fazolová
Polévka hrstková
Polévka hrachová s opečenou houskou
Polévka česnečka s kroupami a bramborem
Graham, máslo, plátkový sýr, zelenina, mléko
čaj ovocný
Polévka kuřecí vývar se zeleninou a těstovinovou rýží
Zelnice
zeleninový talíř
Polévka rybí se zeleninou
Polévka kapustová s kroupami
Polévka sójová
čaj ovocný
Polévka špenátová
jablko, bílá káva
Polévka s ovesnými vločkami
čaj ovocný
Školní jídelna MŠ:
ŠJ MŠ, Míru 201, 382 73 Vyšší Brod
Mobil: +420 770 778 907
Vedoucí ŠJ: pubalova@zsvyssibrod.cz
E-mail pro odhlašování dětí (obdrží vedoucí učitelka i vedoucí ŠJ): skolka@zsvyssibrod.cz
Bankovní spojení: 4321090287/0100
Specifikace alergenů
Specifikace alergenů
Specifikace alergenů Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék. Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergen. Vysvětlení: Alergeny jsou přirozeně se vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS), která může vyústit až anafylaktickým šokem. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně - jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu. Alergická reakce spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je imunoglobulin E = IgE. Protilátka se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravinovou alergii. Nástup je rychlý při požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití. Projevy alergické reakce: kýchání, svědění, kopřivka otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy. To je výčet mírné reakce, vše ale může výjimečně vyústit anafylaktickým šokem. Intolerance – averze: Je to též nepříjemná reakce. Její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají dlouho a nezahrnují imunitní odezvu. Nejedná se o alergickou reakci. Prahové hodnoty: minimální množství alergenu, nezbytného pro vyvolání alergické reakce se nazývá prahová hodnota. Každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu. Běžné potravinové alergeny: Alergickou reakci mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU stanovila 14 hlavních alergenů, které podléhají legislativnímu značení. Za další alergeny lze též považovat jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické byliny ale ty nejsou označovány.
Informace o alergenech
Značení alergenů ve školní jídelně Podle směrnice 1169/11EU budou mít výrobci potravin povinnost od prosince 2014 vyznačit stanovené alergeny v použitých potravinách. V naší školní jídelně k tomuto kroku přistupujeme již od října 2014 a u jednotlivých pokrmů budou pod těmito čísly vyznačeny tyto alergeny: 1) obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich 2) korýši a výrobky z nich 3) vejce a výrobky z nich 4) ryby a výrobky z nich 5) podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich 6) sójové boby (sója) a výrobky z nich 7) mléko a výrobky z něj 8) skořápkové plody a výrobky z nich 9) celer (bulva) a výrobky z něj 10) hořčice a výrobky z ní 11) sezamová semena (sezam) a výrobky z nich 12) oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2 13) vlčí bob (lupina) a výrobky z něj 14) měkkýši a výrobky z nich Jedná se o složky potravy, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivost představující nebezpečí pro zdraví. Tato povinnost má pouze informativní charakter, nebude brán zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto skutečnost si musí každý strávník uhlídat sám. Označení alergenů bude vyznačeno na jídelním lístku číslem, číselný přehled alergenů bude přiložen v jeho blízkosti.
Přihláška ke stravování
Ceník stravného v Kč platný od 1. 1. 2022
KATEGORIE
přesnídávka oběd svačina celkem
děti 3-6 let dopoledne 9,00 20,00 - 29,00
děti 3-6 let odpoledne 9,00 20,00 8,00 37,00
děti 7-10 let dopoledne 9,00 23,00 - 32,00
děti 7-10 let odpoledne 9,00 23,00 8,00 40,00
školní zaměstnanci - 37,00 - 37,00
Nejpozději den předem do 14,00 hodin (platí na veškeré chody, tedy i odpolední svačinky).
Odhlášení stravy na pondělí je do pátku do 14,00 hodin.
První den neplánované nepřítomnosti (nemoc) je možné si vyzvednout oběd do vlastního jídlonosiče ve školní jídelně v 10,45 hodin.
Vnitřní řád školní jídelny